NRC Recensies

The Heavenly Table – Donald Ray Pollock: ‘Verwond door de American Dream’ (8-9-2016)

The Heavenly Table toont het zware leven van de Amerikaanse onderklasse in de eerste helft van de twintigste eeuw. Iedereen is op de een of andere manier verarmd of verwond door de ‘American dream’. (Lees hier de recensie.)

LaRose – Louise Erdrich: ‘Gij zult leren vergeven’ (25-8-2016)

Deze verstrengeling van heden en verleden, van de geestelijke en tastbare wereld, is een van de hoogtepunten van dit boek en van Erdrichs werk. Ze brengt de vergeten en verdrongen geschiedenis van de Amerikaanse indiaan tot leven. (Lees hier de recensie.)

For a Little While – Rick Bass: ‘Jeugd, liefdes en kinderen zijn slechts intermezzo’s’ (19-5-2016)

Voor wie Bass nog niet kent, is dit de ultieme inleiding tot zijn werk, voor bestaande lezers een herontdekking. (Lees hier de recensie.)

Know Your Beholder  – Adam Rapp: ‘Adam Rapp schildert al die dingen die we moeten zien te overleven’ (11-12-2015)

Falbo probeert zich te verstoppen achter de verhalen van zijn huurders, maar ontkomt niet aan zijn eigen verhaal: dat van een man die niet weet om te gaan met zijn verleden, zoals blijkt bij een pijnlijk bezoek van zijn ex-vrouw. (Lees hier de recensie.)

Turtleface and Beyond – Arthur Bradford: ‘Doe goed en u staat steviger in de wereld’ (18-6-2015)

Wat deze verhalen geloofwaardig maakt is Georgies laconieke vertelstem, die doet denken aan Kurt Vonnegut, nog zo’n meester in het creëren van bizarre situaties die het dagelijks leven overhoop gooien. (Lees hier de recensie.)

Dept. of Speculation – Jenny Offill: ‘Blijf stil naast me liggen tot je achttien bent’ (26-2-2015)

Verbroken beloftes is een pijnlijk, vaak herkenbaar relaas over wat ouders allemaal opofferen voor hun kinderen. Dat is op zichzelf geen heel bijzonder onderwerp. Wat dit boek uniek maakt, is de intense strijd die de hoofdfiguur met zichzelf voert. (Lees hier de recensie.)

We Are Not Ourselves – Matthew Thomas: ‘Alles staat in de steigers, en dan niet meer’ (19-2-2015)

De immigrant die meer wil bereiken dan zijn ouders is een bekend gegeven; pas als die immigrant tegen de grenzen van de American dream aan schuurt, wordt het interessant. (Lees hier de recensie.)

Lila – Marilynne Robinson: ‘Wie geluk nastreeft, moet eerst lijden’ (30-1-2015)

Wat volgt is een teder portret van twee verloren mensen die na jaren van eenzaamheid overrompeld worden door liefde. Maar waar een Hollywoodfilm gewoonlijk eindigt, laat Robinson zien hoe fragiel dat geluk is, hoe hard Lila en Ames moeten werken om hun verleden los te laten en elkaar te vertrouwen. (Lees hier de recensie.)

Fourth of July Creek – Smith Henderson: ‘Twee mannen ontsporen in ruig Montana’ (21-11-2014)

Waar ligt de grens tussen individuele vrijheid en verantwoordelijkheid voor een ander, tussen het gezin en de maatschappij? En kun je jezelf redden door anderen te redden? (Lees hier de recensie.)

High as the Horses’ Bridles – Scott Cheshire: ‘Waarom verdwijnt iedereen?’ (12-9-2014)

High as the Horses’ Bridles is een ontroerend portret van een vervreemde vader en zoon die gedwongen zijn weer bij elkaar in huis te wonen, en van de rol die religie in een leven kan spelen. (Lees hier de recensie.)

Mount Terminus – David Grand: ‘Zoeken naar liefde in de schaduwen van Hollywood’ (12-7-2014)

Mount Terminus is een roman vol liefde, moord en verraad, meeslepend als een klassieke film, mythisch als het beste werk van García Márquez. (Lees hier de recensie.)

Last Car over the Sagamore Bridge – Peter Orner: ‘Hoor het gelach van de andere gezinnen’ (28-4-2014)

Dromen en herinneringen maken verhalen van de ‘gruwelijke feiten’ van ons leven, om ze te verzachten. Dit is een terugkerend thema in de bundel. (Lees hier de recensie.)