Heb ik bijwerkingen of word ik oud?

Wekenlang heb ik niks gezegd, maar nu zo’n 50% van de bevolking in Californië de eerste prik heeft gekregen durf ik te bekennen dat ik volledig gevaccineerd ben. Ik mag weer hardlopen zonder mondkapje, ik ben voor het eerst in veertien maanden weer naar een café geweest, ik begin weer een beetje te leven. Als ik mensen hoor roepen dat ze bang zijn voor bijwerkingen denk ik: liever hoofdpijn dan corona. Toch?

Wat betreft bijwerkingen had ik eerlijk gezegd moeite te onderscheiden welke pijntjes met het vaccin te maken hadden en welke met de leeftijd. Ik ben niet oud, maar sinds ik vader werd tellen de jaren dubbel.

De meest voorkomende bijwerkingen:

Hoofdpijn. Ja, binnen 30 seconden had ik hoofdpijn. Nu was het vrijdagmiddag, het eind van een drukke week, en ik had de kinderen bij me. Die mochten niet eens mee, zei de bewaker, maar ja, ik stond al bij de deur dus wat moest ik? Het gebouw was een enorme loods met elke paar passen een checkpoint. Amerikanen zijn een paranoïde volk. Ik had al hoofdpijn toen ik alle checkpoints voorbij was, een stuk of honderd vragen beantwoord had en eindelijk mijn mouw op mocht rollen.

Spierpijn. Ja, spierpijn had ik ook, maar wanneer was dat begonnen? Toen mijn dochter zeven jaar terug geboren werd, kreeg ik angstaanjagende steken in mijn borst. Volgens de dokter kwam dat doordat ik mijn lichaam op nieuwe manieren bewoog. Ik had nooit eerder een baby vastgehouden. Sindsdien ben ik me op een heel nieuwe manier bewust geworden van mijn lichaam. Ik heb pijn op plekken waarvan ik vroeger niet eens wist dat ze bestonden. Eerlijk gezegd kan ik me de tijd niet herinneren toen mijn spieren geen zeer deden.

Moeheid. Ja, ik was moe. Na de eerste én de tweede prik, terwijl je alleen van de tweede prik bijwerkingen zou moeten krijgen. Zes weken later ben ik nog steeds moe. Als mijn kinderen om 20:00 uur eindelijk in bed liggen, heb ik net genoeg energie over om te eten (45 minuten) en een aflevering van Schitt’s Creek te kijken (20 minuten) voor ik in slaap val. Wanneer zag ik eigenlijk voor het laatst het einde van een film?

Er was ook een goede bijwerking, en alleen al om deze reden kan ik iedereen het vaccin aanbevelen. Een dag lang had ik een prachtig excuus voor al mijn kwaaltjes. Bij elke gaap of pijnscheut riep ik: ‘Dat komt door het vaccin!’ in plaats van bij mezelf te denken: ‘Ik word oud.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *